Ät för miljön

Det är inne att vara miljömedveten och det finns idag fler onyggheter och färdigrätter än förr.
   Varför inte kombinera nyttigt med miljösmart?

  • Ät viltkött. Förutom att man med säkerhet kan säga att ett djur i naturen har levt ett bra liv så är det bra för miljön i det att en älg eller ett rådjur inte har fötts upp med vitamintillskott och foder som odlats fram med traktorer och miljögifter
  • Ät fisk! Men var smart. Ät inte fisk från Östersjön mer än en gång i veckan, då den innehåller höga mängder kvicksilver och miljögifter. Kontrollera på vilket sätt inmporterad fisk fraktats hit
  • Odla egna grönsaker. Var försiktig med besprutningsmedel och konstgödsel. Bättre upp - skippa det helt. Kaninlortar duger som vilket gödsel som helst och det är bättre att planterar växter som lockar till sig skadedjursbekämpande insekter än att spruta på okända medel
  • Ät efter säsong. På hösten slaktas mängder med nöt. På sommaren är svenska jordgubbar godast
  • Ät vegetariskt en gång i veckan. Helst ska du byta ut var fjärde måltid mot något vegetariskt, helst innehållande baljväxter, men är du inget större fan av "kaninmat" klarar du dig bra på att äta bönor en gång i veckan
  • Undvik färdigrätter med ingredienser du inte vet vad det är. Kan du inte uttala det ska du inte äta det. Knepiga ord är varken bra för dig eller för miljön


Lite tips, inte mycket. Men väl värt att anamma.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0