Det är inte hannah som skriver, det är någon helt (h)anna(h)n

Vad är intelligens? Förmågan att ta in kunskap säger vissa. Förmågan att dra nytta av det man lärt sig säger andra. Förmågan att bajsa ut ord i rätt följd säger någon tredje. Därför ska jag nu bajsa ut ord och hoppas på att de kommer i rätt följd.

Vet ni? Det finns inga saker som en apa inte skulle kunna göra om han fick oändlig tid på sig. Är apan intelligent? Nope, han råkade bara få rätt förutsättningar för att klara sina uppgifter (oändlig tid). Apan skulle förmodligen prisas högt av allmänheten för sin förmåga att lösa problem, trots att han troligtvis skulle ta mycket lång tid på sig att till exempel skriva en uppföljare till din favoritbok eller räkna ut kvadratroten ur 3. De som gav honom uppgiften skulle sedan länge slutat bry sig (och troligtvis vara döda) Inte för att just det han gör är mer värt än vad andra gör, men fenomenet i sig att han lever oändligt länge skulle innebära att han klarade precis allt. För det finns inget han inte skulle ha tid att lära sig göra. Eller lyckas med av en slump.

Skulle det lika gärna kunna vara en myra? Ja, återigen under rätt förutsättningar, oändlig tid eller vad det nu råkar vara. Åtminstone rent teoretiskt. I en oändlig tidsrymd skulle allt ske, inklusive myrans egen död. Men den skulle också ha utfört sin uppgift. Klarat av den. Varit duktig. Eller? Förlåt allt svammel, det här är bara meningslöst babbel. Typ. Den som skriver det här är liksom bara en apa.

Men. Om vi nu rent hypotetiskt utgår från att en söt liten flicka som faktiskt har varit duktig och pluggat teori och övningskört mycket, samt en inte fullt så söt liten pojke som inte pluggat teori alls och inte övningskört på över två månader skulle försöka ta körkort imorgon, dvs. förutsättningen medger inte oändlig tid, och båda besitter de kunskaper de hade när hypotesen antogs, så skulle flickan lyckas men inte pojken, på grund av förstnämndas duktighet och sistnämndas oduktighet. Detta förutsatt att pojken inte råkar förstöra för flickan, till exempel genom att ringa och prata i telefon med henne och hålla henne vaken alldeles för sent på natten.
Hoppas flickan får sova fint så det går bra med uppkörningen imorgon. Går det inte bra kan skrivande apan hoppas hon inte blir alltför ledsen på pojken. Pojken vill väldigt gärna åka bil med flickan när körkortet är fixat.



Ursäkta allt dravel
/Ordbajsaren, en apa med skrivmaskin och för mycket tid


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0