Yep, jag fick en släng av tråkighet.

Coop Hallonsoda

Kolsyrat vatten
Socker 10%
Syra
Färgämne
Hallonjuce 0,2%
Arom
Konserveringsmedel

Vatten
Koldioxid
Socker 10%
Syra
Färgämne
Hallonjuce 0,2%
Arom
Konserveringsmedel

Vatten
E 290
Socker 10%
E 330
E 163
Hallonjuce 0,2%
Arom
E 211
E 202

E 163 - Antocyaner (färgämne)

FUNKTION
Färgämne som ger röd-blå kulör.

FRAMSTÄLLNING
Extraheras från växtdelar framför allt druvskal och svarta vinbär.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. glass, godis och alkoläsk.

KÄNDA HÄLSORISKER
-

E 202 - Kaliumsorbat (konserveringsmedel)

FUNKTION
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.

FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt framställt. Salt av sorbinsyra (E 200).

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i sura eller svagt suralivsmedel, t.ex. ost, läsk, sylt, torkadefrukt och grönsaker och förpackat bröd.

KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.

E 211 - Natriumbensoat (konserveringsmedel)

FUNKTION
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.

FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt framställt. Salt av bensoesyra (E 210).

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Kan endast användas i sura livsmedel,t. ex. sylt, frukt- och grönsaksberedningar,desserter, dressingar, soppor.

KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, i form av t. ex. astmaanfalloch utslag, särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra

E 290 - Koldioxid (konserveringsmedel)

FUNKTION
Konserveringmedel som i form av förpackningsgas hämmar tillväxten av vissa bakterier. An-vänds dock främst för att ge bubblor i kolsyrade drycker.

FRAMSTÄLLNING

Framställs naturligt eller syntetiskt. Gas som bildas vid förbränning av kol men som också bildas av levande organismer.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används främst i kolsyrade drycker.

KÄNDA HÄLSORISKER

-

E 330 - Citronsyra (antioxidationsmedel)

FUNKTION
Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.

FRAMSTÄLLNING
Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Utbredd användning. Finns i t.ex. glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.

KÄNDA HÄLSORISKER
-


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0