Yep, jag fick en släng av tråkighet.
Kolsyrat vatten
Socker 10%
Syra
Färgämne
Hallonjuce 0,2%
Arom
Konserveringsmedel
Vatten
Koldioxid
Socker 10%
Syra
Färgämne
Hallonjuce 0,2%
Arom
Konserveringsmedel
Vatten
E 290
Socker 10%
E 330
E 163
Hallonjuce 0,2%
Arom
E 211
E 202
E 163 - Antocyaner (färgämne)
FUNKTION
Färgämne som ger röd-blå kulör.
FRAMSTÄLLNING
Extraheras från växtdelar framför allt druvskal och svarta vinbär.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. glass, godis och alkoläsk.
KÄNDA HÄLSORISKER
-
E 202 - Kaliumsorbat (konserveringsmedel)
FUNKTION
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.
FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt framställt. Salt av sorbinsyra (E 200).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i sura eller svagt suralivsmedel, t.ex. ost, läsk, sylt, torkadefrukt och grönsaker och förpackat bröd.
KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.
E 211 - Natriumbensoat (konserveringsmedel)
FUNKTION
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.
FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt framställt. Salt av bensoesyra (E 210).
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Kan endast användas i sura livsmedel,t. ex. sylt, frukt- och grönsaksberedningar,desserter, dressingar, soppor.
KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner, i form av t. ex. astmaanfalloch utslag, särskilt hos personer som inte tål acetylsalicylsyra
E 290 - Koldioxid (konserveringsmedel)
FUNKTION
Konserveringmedel som i form av förpackningsgas hämmar tillväxten av vissa bakterier. An-vänds dock främst för att ge bubblor i kolsyrade drycker.
FRAMSTÄLLNING
Framställs naturligt eller syntetiskt. Gas som bildas vid förbränning av kol men som också bildas av levande organismer.
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används främst i kolsyrade drycker.
KÄNDA HÄLSORISKER
-
E 330 - Citronsyra (antioxidationsmedel)
FUNKTION
Surhetsreglerande medel. Förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning.
FRAMSTÄLLNING
Framställs biotekniskt genom att t.ex. melass eller glukos jäses med hjälp av mögelsvampar. (Förekommer naturligt i bl. a. citrusfrukter.)
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Utbredd användning. Finns i t.ex. glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.
KÄNDA HÄLSORISKER
-